Κωνσταντίνος

Ορθοπαιδικός

Bougoulias.com  |  © 2022  |  All rights reserved

Όροι χρήσης & Πολιτική απορρήτου

Μπουγουλιάς

Χειρουργός

Αρχική σελίδα

The latest HTML5, CSS3 and advanced JavaScript have

been used to ensure the highest compatibility.

Ορθοπαιδικές Παθήσεις

.

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

Το κάταγμα εκ κοπώσεως, γενικά, είναι μία λύση της συνέχειας του οστού η οποία δεν είναι αποτέλεσμα ενός μείζονος τραυματισμού, αλλά αποτέλεσμα μικρορήξεων στην οστική δομή εξαιτίας επαναλαμβανόμενης έντονης κόπωσης. Οι μικρορήξεις αυτές λειτουργώντας αθροιστικά καταλήγουν σε ατελές ή τέλειο κάταγμα του οστού και το οποίο είναι συμπτωματικό.  Χρειάζεται αυξημένος βαθμός υποψίας για τη διάγνωσή τους αφού, ελλείψει τραυματισμού, ο πόνος αποδίδεται αόριστα σε «θλάση» ή «τενοντίτιδα» και ο ακτινολογικός έλεγχος δεν είναι διαφωτιστικός αφού πολλές φορές το κάταγμα δεν είναι ορατό στις απλές ακτινογραφίες.

ΚΑΤΑΓΜΑ ΕΚ ΚΟΠΩΣΕΩΣ ΑΥΧΕΝΟΣ ΜΗΡΙΑΙΟΥ

Τα κατάγματα αυτά εμφανίζονται συνήθως σε αθλητές σε στάδιο έντονης προετοιμασίας, δρομείς μεγάλων αποστάσεων - μαραθωνοδρόμοι, νεοσύλλεκτοι στρατιώτες, πρωτοετείς μαθητές παραγωγικών σχολών κτλ.

Η εντόπιση αυτών των καταγμάτων ποικίλει. Συνηθέστερα εμφανίζονται στα μετατάρσια, στην κνήμη – περόνη, κνημιαίους κονδύλους, διάφυση μηριαίου, σπονδυλική στήλη.

Σπάνια εντόπιση αποτελεί το ισχίο και ειδικότερα ο αυχένας του μηριαίου. Η υποψία του κατάγματος μπαίνει από το ιστορικό και την κλινική διάγνωση. Επιβεβαιόνεται με μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα οστών το οποίο είναι πολύ ευαίσθητο αλλά όχι ειδικό ή και αξονική τομογραφία.

Παρακάτω τίθενται λήψεις μαγνητικής τομογραφίας, που αναδεικνύουν ατελές κάταγμα εκ κοπώσεως αυχένος μηριαίου σε μαραθωνοδρόμο σε φάση προετοιμασίας. Οι ανωτέρω ακτινογραφία του ιδίου ασθενούς ήταν φυσιολογική.

Ο ασθενής αντιμετωπίσθηκε συντηρητικά με αποφόρτιση σκέλους για 6 εβδομάδες και υπερβαρικό οξυγόνο με άριστο αποτέλεσμα κλινικό και απεικονιστικό. Η συγκεκριμένη περιοχή , εξαιτίας του κινδύνου επηρεασμού της αιμάτωσης της κεφαλής και πρόκλησης άσηπτης νέκρωσης , απαιτεί στενή παρακολούθηση. Η μη υποχώρηση των συμπτωμάτων με τη συντηρητική θεραπεία, η αύξηση του οστικού οιδήματος, φορά κατάγματος που παραπέμπει σε ασταθές κάταγμα είναι παράγοντες που συνηγορούν στη χειρουργική θεραπεία και σταθεροποίηση του κατάγματος με διαυχενικές βίδες.

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου Οστεοαρθρίτιδα ισχίου Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

Presentation: Case report bent cannulatead screw

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου 6. Ισχίο 2. Ώμος 1. Αυχένας 3. Αγκώνας 5. Σπονδυλική στήλη 6. Ισχίο 7. Μηρός 8. Γόνατο 9. Κνήμη 10. Ποδοκνημική - Άκρος πόδας 4. Άκρα χείρα - Πηχεοκαρπική

καταγμα εκ κοπωσεως, κάταγμα εκ κοπώσεως, καταγμα απο κοπωση, κάταγμα από κόπωση, καταγμα εκ κοπωσεως αυχενος μηριαιου, κάταγμα εκ κοπώσεως αυχένος μηριαίου, καταγμα απο κοπωση αυχενα μηριαιου, κάταγμα από κόπωση αυχένα μηριαίου, καταγμα απο κοπωση αυχενα, κάταγμα από κόπωση αυχένα, οστεοαρθρίτιδα ισχίου, οστεοαρθριτιδα ισχιου, ολική αρθροπλαστική ισχίου, ολικη αρθροπλαστικη ισχιου